Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (disiang & dipotong besar-besar)
2 sudu garam
1 sudu besar kicap cair
1 ½ sudu gula merah
3 cawan pati santan
Bahan Giling:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2.5 lengkuas
1.2 cm halia (dikikis kulitnya & biarkan sebuku)
Garam & serbuk perasa secukup rasa
2 labu sedang bawang besar (dibelah empat)
cawan daun pudina cincang
2.5 kunyit hidup
10-15 batang lada merah
Cara menyediakan Gulai Ayam Utara:
1. Perapkan ayam dalam campuran sos selama 20-30 minit.
2. Campurkan santan & bahan giling dalam sebuah periuk. Kacau perlahan-lahan hingga endidih, kemudian masukkan ayam & bahan perasanya selebihnya.
3. Gaulkan rata-rata & masukkan bahan-bahan selebihnya,kecuali daun pudina.
4. Didihkan perlahan-lahan hingga ayamnya empuk & kuah menjadi sangat pekat.
5. Sesuaikan rasanya & masukkan daun pudina.Angkat dari api.Hidangkan panas-panas dengan nasi putih & sayur-sayuran.
No comments:
Post a Comment